تیترشمال گزارش میدهد؛
در جلسه بررسی آخرین وضعیت مدیریت پسماند مازندران چه گذشت؟

به گزارش پایگاه خبری تیترشمال؛ پیش از ظهر امروز جلسه بررسی آخرین وضعیت مدیریت پسماند مازندران با حضور دکتر مفید غلامیراد نماینده ویژه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در امور پسماند استانهای شمالی، معاون امور راه و شهرسازی در سازمان برنامه و بودجه کشور، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی مازندران، رئیس سازمان پسماند استان مازندران و نیز شهرداران شهرهای مازندران در سالن شهید مخدومی سازمان مدیریت و برنامهریزی مازندران برگزار شد.
عبدالرضا کریمپور ملکشاه، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی مازندران، در جلسه بررسی آخرین وضعیت مدیریت پسماند استان، مسئله پسماند را یکی از ابر مشکلات مازندران دانست و از تهیه «نظام مسائل پسماند استان» به عنوان نقشه راه حل این چالش خبر داد.
کریمپور ملکشاه با اشاره به اینکه نظام مسائل استان در حال تهیه و تدوین است، افزود که همزمان نظام مسائل شهرستانها نیز با کمک دانشگاههای مازندران در دست تهیه است.
او هدف از برگزاری این جلسه را شنیدن نقطه نظرات شهرستانها و بهرهگیری از آنها در تدوین نظام مسائل شهرستانها عنوان کرد.
حمایت از شرکتهای دانشبنیان و همافزایی برای مدیریت پسماند
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی مازندران اظهار داشت: مدلهای پیشنهادی از سوی شرکتهای دانشبنیان در حال بررسی توسط سازمان پسماند هستند و پس از موافقت، اجرای آنها در یک یا دو شهرستان کوچک آغاز خواهد شد.
او تاکید کرد : این سازمان به صورت جدی از شرکتهای دانشبنیان حوزه پسماند حمایت خواهد کرد.
کریمپور ملکشاه همافزایی و همگرایی را اولویت دولت چهاردهم دانست و بیان کرد: طرح نهایی مدیریت پسماند تدوین شده و به عنوان نقشه راه نهایی عمل خواهد شد.
او همچنین خاطرنشان کرد: مشکلات موجود در حوزه پسماند صرفاً فنی نیستند و به طرح و برنامه نیز بازمیگردند.
تمرکز بر سرمایهگذاری و بهرهگیری از تمامی ظرفیتها
این مسئول در ادامه به حمایت ازسرمایهگذاری در حوزه BOO (ساخت، مالکیت، بهرهبرداری) و مجوزهای جدید با تمرکز جمعیتی اشاره کرد.
او افزود: استان در حال بررسی سیاستگذاری و نحوه اجرای طرحها در حوزه پسماند است و نتایج در نشست بعدی ارائه خواهد شد.
دکتر کریمپور ملکشاه در پایان تاکید کرد: در جلسات استانی، از ظرفیت تمامی دغدغهمندان برای توسعه استان و حل چالش پسماند بهره گرفته خواهد شد.
رویکرد مدیریت پسماند در شمال کشور نیازمند بازنگری جامع است
دکتر مفید غلامیراد، نماینده ویژه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در امور پسماند استانهای شمالی، بعدازظهر امروز در جلسه بررسی آخرین وضعیت مدیریت پسماند مازندران، بر لزوم یک بازنگری جامع و راهبردی در این حوزه تاکید کرد. این جلسه در سالن شهید مخدومی سازمان مدیریت و برنامهریزی مازندران برگزار شد.
شناخت وضعیت موجود و تدوین سازوکارها، گام نخست
غلامیراد با اشاره به حضور کارشناسان این سازمان در استان برای بازدید میدانی از حوزه پسماند و بازدید برنامهریزی شده از سایت شهرستانهای استان ، اظهار داشت: “در گام نخست که شناخت است، کارشناسان ما در استان حاضر شدند و از حوزه پسماند بازدید میدانی داشتند. امروز نیز از سایت شهرستان نور بازدید بعمل خواهد آمد.”
وی افزود در این مرحله “اساساً باید ببینیم که در چه جایگاهی هستیم و سازوکارها را تدوین کنیم.”
ایشان منطقهگرایی و مشارکت عمومی-خصوصی را از مسائل بسیار مهم در مدیریت پسماند دانست و تصریح کرد: سازمان برنامه و بودجه فراتر از یک نهاد صرفاً بودجهای عمل میکند.
وی تاکید کرد: هدف این سازمان، کمک به تخصیص صحیح ردیفهای بودجهای و ارزیابی جنبههای مختلف آن است.
تشکیل کمیته راهبری در استانهای شمالی و اولویتبندی جدید
نماینده ویژه معاون رئیس جمهور از تصمیم برای ایجاد یک کمیته راهبری در استانهای شمالی خبر داد که تمامی موارد را در نظر خواهد گرفت.
وی خواستار “برش استانهای شمالی” و ورود به حوزه پسماند با “خرد جمعی” شد و بر دقت نظر شهرداران در این زمینه تاکید کرد.
تغییر رویکرد سازمان برنامه و بودجه به پسماند
دکتر غلامیراد اظهار داشت: سازمان برنامه و بودجه باید از “برنامه بگذرد و راهبردی عمل کند.” او نگاه این سازمان به پسماند را “یک نگاه زیستمحیطی مشروط” توصیف کرد و از راهاندازی کمیته ارزیابی و راهبردی پسماند برای تغییر رویکرد خبر داد.
وی همچنین انتظار خود را از سازمان محیطزیست، “ورود جدی به مسئله پسماند” عنوان کرد.
افزایش مدلهای مشارکتی و حل مشکلات منطقهای
غلامیراد بر لزوم افزایش مدلهای مشارکتی تاکید کرد و مسئله پسماند را یک مسئله منطقهای دانست.
در پایان، نماینده ویژه معاون رئیس جمهور از مازندران خواست تا برنامه خود را با بازنگری پهنهها مشخص کند تا تزریق منابع به شهرهای مورد نیاز، بر اساس تصمیمگیری کمیته راهبری صورت گیرد. او همچنین بر لزوم ورود بیشتر به حوزه سرمایهگذاری مشارکتی تاکید کرد.
حل معضل پسماند مازندران نیازمند الگوی مشارکتی و منطقهای است
دکتر وحید سعیدیان، معاون امور راه و شهرسازی در سازمان برنامه و بودجه کشور در جلسهای با شهرداران مازندران، بر ضرورت حل مشکل پسماند استان با رویکرد جامع و مشارکتی تاکید کرد.
او بیان کرد که این مشکل باید از طریق الگوی “از پایین به بالا” و با مشارکت فعال شهرداریها و بخش خصوصی حل شود، نه با تصمیمگیری از تهران.
معاون امور راه و شهرسازی در سازمان برنامه و بودجه کشور، پسماند را یک ظرفیت اقتصادی دانست که فراتر از مرزهای شهری و روستایی است و از شهرداران خواست تا این ظرفیتها را به سازمان برنامه و بودجه ارائه دهند. سعیدیان همچنین بر مشارکت عمومی-خصوصی برای پیشبرد امور تاکید کرد.
نقش آموزش و برنامهریزی بلندمدت
سعیدیان به نقش حیاتی آموزش و فرهنگسازی در مدیریت پسماند اشاره کرد و از عدم جدیت در آموزش گردشگران ورودی به مازندران ابراز تاسف کرد.
او بر لزوم ایجاد زیرساختهای نرمافزاری برای این منظور تاکید کرد.
معاون امور راه و شهرسازی در سازمان برنامه و بودجه کشور، همچنین از درخواستهای صرفاً اعتباری بدون در نظر گرفتن الزامات منطقهای انتقاد کرد و خواستار ترسیم یک چشمانداز ۵ ساله برای حل مشکل پسماند استان شد. به گفته وی، تخصیص منابع باید منطقهای باشد تا مشکلات بین شهرهای همجوار نیز حل شود.
اولویتبندی پروژهها
دکتر سعیدیان اعلام کرد که پروژههای پسماند در ساری، نوشهر و قائمشهر به پایان رسیده و این شهرها دیگر نباید در اولویت باشند.
او از مسئولان خواست تا اولویتهای بعدی را برای حل جامع مشکل پسماند استان تعیین کنند.
وضعیت بحرانی پسماند در مازندران؛ از تولید روزانه ۳۱۰۰ تن زباله تا پروژههای نیمهکاره
امید حسنزاده مقیمی، رئیس سازمان پسماند استان مازندران، با اشاره به چالشهای جدی مدیریت پسماند در این استان، از تولید روزانه ۳۱۰۰ تن زباله خبر داد که ۲۲۰۰ تن آن مستقیماً وارد مراکز دفن میشود.
مقیمی تصریح کرد که از مجموع سایتهای دفن زباله، ۱۳ سایت در دل جنگلها، ۸ سایت در مناطق کوهستانی و مابقی در حاشیه رودخانهها و اراضی شالیزاری قرار گرفتهاند که این موضوع خود به معضلی زیستمحیطی تبدیل شده است.
مقیمی به برنامه جامع مدیریت پسماند تدوین شده در دهه ۸۰ اشاره کرد که با ۸ پهنه عملیاتی طراحی شده بود، اما به دلیل عدم همخوانی ظرفیت اسمی با میزان واقعی ورودی زبالهها و همچنین تعارضات مردمی، موفق به اجرای کامل نشد.
او تاکید کرد: هیچ یک از پروژههای استان به صورت کامل اجرا یا بهرهبرداری نشدهاند و در نهایت به ۱۰ پهنه عملیاتی مورد تایید رسیدند.
به گفته رئیس سازمان پسماند مازندران، در گام نخست، دفن زباله متوقف شده و ساماندهی مراکز دفن آغاز شده است.
مقیمی در پایان بر لزوم همکاری همه جانبه دستگاهها و مردم برای حل معضل پسماند در مازندران تاکید کرد.
گفتنی است در این جلسه که با حضور شهرداران شهرهای مازندران همراه بود، شهرداریهای استان به بیان آخرین وضعیت مدیریت پسماند شهرهای خود و نیز موانع و چالشها و مطالبات خود پرداختند.
وضعیت پسماند در یک نگاه
شرح مختصر ارائه گزارش آخرین وضعیت پسماند، مراکز دفن، دپو، کارنجات کمپوست و زبالهسوز شهرهای مازندران به شرح ذیل است:
* محمودآباد: شهردار محمودآباد با اشاره به مشکلات حقوقی و امنیتی ناشی از دفن زباله، از عدم حمایت مالی دولت از شهرداریها در این زمینه گلایه کرد. وی گفت که از سال ۹۹ تاکنون بیش از ۵۰ میلیارد تومان هزینه انتقال زباله را از محل منابع داخلی شهرداری پرداخت کردهاند و هیچ کمک دولتی دریافت نکردهاند. وی همچنین از عدم یافتن زمین مناسب با استعلامات لازم برای دفن زباله خبر داد و خواستار کمک در زمینه ارتقای مزایای مالی شهرداریها برای حل مشکل پسماند ساحلی شد.
* آمل: در آمل، روزانه حدود ۲۵۰ تن زباله در منطقه عمارت و ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن از روستاها و شهرهای اطراف تخلیه میشود. مطالعات انجام شده توسط شرکت ژاپنی و فراخوانهای جذب سرمایهگذار برای احداث زبالهسوز تاکنون به نتیجه نرسیدهاند. در حال حاضر، زمینی حدود ۵ میلیون هکتاری برای زبالهسوز با رویکرد انرژیهای نو و تجدیدپذیر در نظر گرفته شده و برای جذب سرمایهگذار در تلاش هستند. همچنین، نیاز به خط پردازش زباله با کمک دولت و شهرداری و احداث تصفیهخانه شیرابه در مقیاس کوچک برای سایت فعلی وجود دارد.
* بابل: سایت پسماند بابل از اردیبهشت ۱۴۰۳ به دستور مراجع قضایی پلمب شده است. این در حالی است که ۶۵ درصد کار کارخانه کمپوست آن انجام شده و حدود ۳۵ درصد باقی مانده است. شهرداری بابل روزانه ۲۲۰ تا ۲۵۰ تن زباله جمعآوری میکند و ماهیانه حدود ۱۲ میلیارد تومان هزینه حمل زباله به خارج از شهر را متحمل میشود. علاوه بر این، زبالههای شهرستانهای اطراف نیز به داخل شهر بابل منتقل میشوند که مشکل را دوچندان کرده است. شهرداری بابل حتی محل دفن زباله نیز ندارد و نیاز به ساماندهی سکوی انتقال زباله، تکمیل فاز سوم کارخانه کمپوست و احداث تصفیهخانه شیرابه با ظرفیت ۲۰۰ متر مکعب در روز دارد.
* پلسفید: در پلسفید، یک دستگاه بیوکمپوست با ظرفیت یک تن زباله تر در ۲۴ ساعت به ۳۰۰ کیلوگرم کود گیاهی تبدیل میکند. این طرح با پشتیبانی بنیاد مستضعفان و با هزینه داخلی شهرداری برای برقرسانی و احداث سوله اجرا شده است. با وجود اینکه از سال ۱۴۰۰ هیچ اعتبار دولتی به این شهر تعلق نگرفته، تمامی فعالیتها از منابع داخلی تامین شده است. هدف پلسفید تبدیل تمامی زبالههای تر ورودی به کمپوست است و نیاز به حمایت مالی برای تصفیهخانه شیرابه دارند.
* فریدونکنار: فریدونکنار به عنوان یک شهر ساحلی با جمعیت ۴۰ هزار ثابت و ۶۰ هزار شناور، روزانه حدود ۴۰ تن زباله تولید میکند که به یک مرکز دفن سنتی منتقل میشود. این مرکز دفن در مجاورت زمینهای کشاورزی و رودخانه شیراز قرار دارد و باعث آلودگی برنج، ماهی و پرندگان منطقه شده است. شهرداری سالانه خسارت کشاورزان را پرداخت میکند و احکام قضایی متعددی در این زمینه صادر شده است. آبهای زیرزمینی، رودخانه و ساحل نیز آلوده شدهاند. فریدونکنار به تصفیهخانه شیرابه و یک خط پردازش برای کاهش حجم زباله به یک سوم نیاز مبرم دارد و پیشنهاد تبدیل بخش پر شده سایت به پارک پسماند را مطرح کرده است.
*نکا: در سال ۹۴ کارخانه کمپوست بهشهر با مشارکت ۵ شهرستان احداث شد که خروجی چندانی نداشته است.
بنا شد ظرفیت ۲۵۰ تنی این کارخانه احیا شود و نیازمند اعتبار ملی است.
*بهشهر: با توجه به تشکیل سازمان پسماند، امید به وفاق در حوزه پسماند بیشتر شد و باید از تصمیمات و اقدامات جزیرهای بپرهیزیم.
کمپوست بهشهر کمبودهای متعددی از تجهیزات و دستگاهها دارد که نیازمند تخصیص اعتبارات ملی است.
*ساری: کارخانه زباله سوز ساری قراردادش به سال ۹۱ باز میگردد که ظرفیتی ۴۵۰ تنی برای آن دیده شده است.
تا به امروز ۶۱۴ میلیارد تومان به این پروژه تخصیص یافته است.
۳۰ میلیون دلار با شرکت تی تی اس در حوزه تجهیزات قرارداد داشتیم.
برای کارهای باقیمانده حدود ۹۷ میلیارد تومان بودجه نیاز داریم.
در پایان صحبت شهرداران مازندران مقرر شد تا استان به یک جکع بندی در خصوص پروزه های دارای الویت هماره با زمان بندی پیشرفت پروژه برای تخصیص اعتبارات برسد.
انتهای خبر/
برچسب ها :آخرین وضعیت ، جلسه بررسی ، مدیریت پسماند مازندران
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰