حالِ خرابِ شاطر گُنبد
به گزارش تیتر شمال؛ شاطر گنبد نام بنای مکعب آجری یک بنای آرامگاهی و متعلق به قرن نهم هجری قمری برابر با عصر تیموریان در یک کیلومتری جنوب شهر ساری و نزدیک جاده شاه عباس در گنبد محله در حاشیه غربی رودخانه تجن قرار دارد.
این بنای تاریخی چهار ضلعی از آجر و گچ ساخته شده و برای احداث گنبد در داخل، چهار کُنج بنا را با چهار گوشواره پر کرده و پایه ای هشت ضلعی برای گنبد هشت وجهی احداث کرده اند و تزئینات این بنا در محل اتصال ساقه به گنبد عبارت است از یک قطار قرنیز گچ کاری شده، سینه کفتری و بالای هر قرنیز، یک ردیف قرنیز نیمه بیضی است و در ورودی بنا در جهت شرقی قرار دارد.
شاطر گنبد در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۶۴ با شمارهٔ ثبت ۱۶۷۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
با توجه به اینکه این بنای تاریخی از نظر موقعیت مکانی در شالیزارهای پُرآب ساری قرار دارد همواره بخاطر رطوبت دچار آسیب و خسارت می شود و این امر باعث شده تا در دهه ۶۰ و ۷۰ مرمت شود و پس از آن طی این سالها د رسال ۱۳۹۸ و در سالجاری مرمت بنا انجام شد و بخش دیگر در حال انجام است.
موضوع مرمت فعلی این بنای تاریخی زمانی جنجال برانگیز شد که برخی رسانه ها و نیز مخاطبان استفاده از مصالح غیر استاندارد از جمله گچ را بی توجهی اداره کل متولی امر مرمت این بنا دانستند و آن را متناسب با حفظ ساختار بنا نمی دانند.
در این میان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در این خصوص توضیح داده که گچ های پلیمری که متناسب با بناهای تاریخی در مرمت این بنا استفاده شده به دلیل شباهت با گچ معمولی این شائبه ها را ایجاد کرده است.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: شاطر گنبد بنای تاریخی که در ساری قرار دارد و عملیات مرمت و بازسازی اخیر آن از سال ۱۳۹۸ و نیز در سال ۱۴۰۲ آغاز شد و در حال انجام است.
محسن باستانی افزود: مرمت گنبد این بنا در سال ۱۳۹۸ انجام شد و مرمت بدنه آن نیز در سالجاری در حال انجام است .
وی ادامه داد: مرمت بنای شاطر گنبد با گچ پلیمری که مصالح ضد رطوبت و آب و ساخت آن نیز زمانبر است انجام شده که با شرایط فیزیکی و محیطی بنا سنخیت دارد.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران اظهار داشت : مرمت این بنای تاریخی براساس ضرورت در دهه های ۶۰ و ۷۰ نیز انجام شد و در آن زمان سیمان کاری در بدنه آجری بنا انجام شد که این شیوه نادرست بود.
وی توضیح داد:در مرمت چند سال اخیر با به کارگیری مصالح مناسب و استاندارد بنای تاریخی، مصالح بکار رفته گذشته پاکسازی شده است و به صورت اصولی کار مرمت در حال انجام است.
باستانی گفت: بدلیل شباهت گچ پلیمری که برای مرمت بناهای تاریخی استفاده می شود با گچ های معمولی باعث شده در فضای مجازی عنوان شود که اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران از مصالح غیراصولی و استاندارد برای مرمت این بنا استفاده کند که این چنین نیست.
وی توضیح داد: در مرمت بناهای تاریخی مازندران از حدود هفت پیمانکار تخصصی این کار استفاده می شود و تمامی مراحل کار زیر نظر کارشناسان فنی و نظارت کارشناسان این اداره کل انجام می شود.
به گفته سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در حال حاضر با صرف سه میلیارد ریال اعتبار ملی مرمت گنبد و بنای بیرونی شاطر گنبد ساری انجام شد و در گام سوم و تخصیص اعتبار مرمت فضای درونی این بنا انجام می شود.
وی توضیح داد : با توجه به اینکه حوالی شاطر گنبد حوالی زمین های شالیزاری پُرآب قرار دارد رطوبت همیشه این بنا را تهدید می کند و هر چند سال مرمت آن ضروری است.
عکس: مجتبی قربانی
انتهای پیام/
برچسب ها :بنای آرامگاهی ، حالِ خرابِ ، ساری ، شاطر گُنبد ، میراثی در شالیزار
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰