کد خبر : 1185
تاریخ انتشار : سه شنبه ۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۸:۱۳
271 views

سال به سال دریغ از پارسال!/دانه بلندهای غربتی، بلای جان شالیکاران

سال به سال دریغ از پارسال!/دانه بلندهای غربتی، بلای جان شالیکاران

رنج برنج زیر سایه واردت؛ سال می‌آید و می‌رود و نه‌تنها دشواری‌ها در زراعت برنج کمتر نمی‌شود بلکه هر سال یه مشکل روی مشکلات قبلی سوار می‌شود؛ امسال هم از مشکلات گرانی و نایابی کود، سم، کارگر، سینی و بذر شروع شد و در ادامه هم به کم آبی ختم شد. به گزارش تیتر شمال؛

رنج برنج زیر سایه واردت؛

سال می‌آید و می‌رود و نه‌تنها دشواری‌ها در زراعت برنج کمتر نمی‌شود بلکه هر سال یه مشکل روی مشکلات قبلی سوار می‌شود؛ امسال هم از مشکلات گرانی و نایابی کود، سم، کارگر، سینی و بذر شروع شد و در ادامه هم به کم آبی ختم شد.

به گزارش تیتر شمال؛ مجتبی قربانی- هر ساله بهار که می‌شود هنوز دیدوبازدیدها تمام نشده، پای شالیکاران در گل و مشغول آماده سازی زمین‌های زراعی می‌شوند؛ هر سال که دست به کار می‌شوند زیر لب زمزمه می‌کنند که امسال انشاءالله بهتر از پارسال است، وضع بهتر می‌شود اما به قول معروف « سال به سال دریغ از پارسال!»

سال می‌آید و می‌رود و  نه‌تنها دشواری‌ها در زراعت برنج کمتر نمی‌شود بلکه هر سال یه مشکل روی مشکلات قبلی سوار می‌شود؛ امسال هم از مشکلات گرانی و نایابی کود، سم، کارگر، سینی و بذر شروع شد و در ادامه هم به کم آبی ختم شد؛ این روزها که دیگر شالیکاران با این همه مشقت و متحمل شدن هزینه‌های چند برابری منتظر فصل برداشت و فروش برنج و در نهایت بازپرداخت بدهی‌ها هستند؛ واردات برنج کار را برایشان یکسره کرده است!

برنج‌های غربتی، نان شالیکاران را آجر می‌کنند!

شاید خیلی‌هامان از شالیکاری همان مناظر سبز و خوشه‌های خوش رنگ را در ذهن‌مان متصور شویم و لذت ببریم و از حقیقت رنجِ برنج بی‌خبر باشیم؛ حقیقتی که پشت دست‌های پینه‌بسته و صورت‌های آفتاب‌سوخته مردان و زنان قد خمیده مستور است، شالیکاران هر ساله نشا می‌کارند و رنج برداشت می‌کنند و صدای‌ گلایه‌هایشان گویی از مرز شالیزارهایشان هم آن طرف تر نمی‌رود!

هر ساله برنج‌های تازه، پاسوزِ برنج‌های واردتی می‌شود و شالیکاران پای‌شان تا آخر سال زراعی آینده در گل می‌ماند که می‌ماند و دستی هم برای کمک و در آمدن از این قائله نیست.

رضا حاجی‌پور نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی اخیر بهارستانی‌ها در تذکر شفاهی خود خطاب به نمایندگان گفت: یک کشاورز برای برداشت دو هزار و 400 کیلو برنج در یک هکتار حدود 26 میلیون تومان باید هزینه کند در فصل برداشت برنج، واردات برنج صورت می گیرد، چرا در راستای حمایت از برنج کاران و کشاورزان نمایندگان دست به دست هم نمی دهند تا از این موضوع جلوگیری کنند.

*جلوی واردات برنج گرفته شود

نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: کشاورزان استان‌های شمالی حدود سه میلیون تن برنج در سالی که قیمت نهاده‌های کشاورزی به بالاترین سطح خود رسیده بود تولید کردند اما دولت در زمان برداشت محصول اجازه واردات برنج را داده است. این امر خطای نابخشودنی است که باید جلوی آن گرفته شود.

علی بابایی کارنامی افزود: تا به کی کشاورزان باید تاوان خطای مسئولان را بدهند؟ چه کسی خسارات وارده به کشاورزان را جبران می‌کند؟ هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی باید این موضوع را دنبال کند.

نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اجازه واردات برنج در فصل برداشت محصول صدمه جدی را به کشاورزان وارد می‌کند و باید جلوی آن گرفته شود.


*مسئولان صدای کشاورزان را بشنوند

رئیس انجمن برنج‌فروشان مازندران در گفت‌وگو با خبرنگار ما در خصوص آخرین وضعیت بازار برنج در مازندران اظهار کرد: بنابر اظهارات اعلام شده به دلیل خشکسالی امسال، 30 تا 40 درصد کسری بار برآورد شده است که مقرر شده است برای تنظیم بازار، واردات برنج انجام بگیرد.

عباس پورباقری افزود: ما صدا و مطالبه خود را به گوش مسئولان استانی رساندیم و اعلام کردیم که در شرایط کنونی و در آستانه فصل برداشت برنج در مازندران، به هیچ عنوان اکنون حتی زمان صحبت واردات نیست چه برسد به انجام آن و زمزمه ورود برنج‌های خارجی برای کشاورزان مثل سم می‌ماند چه برسد به اینکه بخواهد برنج خارجی در بازار، توزیع شود.

رئیس انجمن برنج‌فروشان مازندران، خاطرنشان کرد: طی ایام پیش رو، زمان فراوانی بار است و کشاورزان در صدد برداشت و فروش برنج هستند تا از پس بدهی‌های خود بر بیایند؛ در حالیکه با ورود برنج‌های خارجی و اشباع بازار، کشاورز نمی‌تواند برنج‌های خود را بفروشد.

رئیس اتحادیه برنج فروشان شهرستان فریدونکنار، ادامه داد: هنوز قیمت ارقام برنج امساله در بازار مشخص نیست و باید منتظر بمانیم تا برنج‌های تازه به بازار بیاید، دید که  ارقام متفرقه و برنج‌های خارجی با چه قیمتی توزیع می‌شوند تا بتوان قیمت گذاری کرد، اما بنظر نمی‌رسد قیمت‌ها با سال گذشته علیرغم هزینه‌های چند برابری تولید، تفاوت چندانی داشته باشد.

پورباقری بیان کرد: بر اساس پیش بینی‌ها بنظر نمی‌رسد هر کیلو برنج از کیلویی 30 هزار تومان تجاوز کند.

وی عنوان کرد: به هر منظور کشاورز مجبور است بخاطر تامین معیشت و پرداخت بدهی‌هایش، برنج خود را بفروشد و اگر تمهیدات دولت اجازه بدهد، خود کشاورز راحت‌تر، برنج خود را می‌فروشد.

رئیس انجمن برنج‌فروشان مازندران، در خصوص میزان تقاضای بازار از ارقام پرمحصول سال قبل، اعلام کرد: در سال گذشته تقاضا برای ارقام پرمحصول فوق العاده بود و فاصله قیمتی چندانی نیز میان این ارقام با ارقام محلی نداشته است و هین امر سبب شده که امسال ارقام پر محصول سهم بیشتری نسبت به سال گذشته در فصل کشت داشته باشد.

رئیس انجمن برنج‌فروشان مازندران اضافه کرد: قیمت‌های نامتعارف ماه‌های اخیر در بازار هیچ دخلی به کشاورز ندارد و به نظام توزیع و دلالان و واسطه‌گرها بر می‌گردد؛ متاسفانه حتی برنج در سوپرمارکت‌ها با قیمت کیلویی 40 هزار تومان عرضه می‌شود در حالیکه کشاورز با ان همه زحمت، با قیمت خیلی کمتری به دست اول می‌فروشد.

پورباقری ضمن اشاره به نبود یه نهاد مستقل و متولی بحث برنج در کشور، گفت: از سویی دیگر نهادهای حال حاضر نظیر انجمن‌های برنج هم به تنهایی هیچ قدرتی ندارند و تنها کار یکه از دست ما بر می‌آید نامه نگاری و مکاتبه با مراجه ذی صلاح مثل استانداری و مجمع نمایندگان است؛ اما متاسفانه هیچ کس پیگیر مشکلات شالیکاران نیست.

وی تصریح کرد: متاسفانه شالیکاران مازندرانی، یتیم هستند؛ هر ساله در زمان فصل برداشت هزار و یک مانع جلوی پای کشاورز قرار می‌گیرد، اما متاسفانه کسی به داد کشاورزان نمی‌رسد؛ باید در زمان برداشت محصول، استاندار، دادستان، مسئولان استانی و نمایندگان، پای کار بیایند.

رئیس انجمن برنج‌فروشان مازندران، مطرح کرد: کالای اصلی مازندران، برنج است؛ اما متاسفانه هیچ حمایتی از این محصول استراتژیک نمی‌شود و اگر مسئولان استانی، پشت کشاورزان قرار بگیرند، خیلی کارها می‌شود انجام داد.

رئیس اتحادیه برنج فروشان شهرستان فریدونکنار، افزود: تا بزرگان و مسئولان استانی پای کار نیایند، کاری از دست انجمن‌ها و شالیکاران بر نمی‌آید و باید بپذیریم تا دست در دست هم قرار ندهیم، هیچ وقت مشکل برنج در مازندران حل نمی‌شود.


*عرضه برنج داخلی در کیسه‌های خارجی!

پورباقری اذعان کرد: متاسفانه برنج مازندران در کیسه‌های خارجی و برندهای مختلف در بازار عرضه می‌شود، اما صدایی از کسی بلند نمی‌شود؛ از آنجا که مسئولان حمایتی نمی‌کنند تا ما بخواهیم نامه نگاری و مطالبه گری کنیم، کار از کار گذشته است.

وی متذکر شد: امسال هزینه‌های یک کشاورز بیش از 100 درصد افزایش پیدا کرده است، هزینه روزانه 500 تا 700 هزار تومان برای یک کارگر، مبلغ کمی نیست؛ هزینه‌های شالیکاران، یک روز و دو روز نیست، 6 ماه تمام باید از جیب هزینه کند.

رئیس انجمن برنج‌فروشان مازندران، اظهار کرد: شالیکاری دیگر مقرون به صرفه نیست و برای شالیکاران تنها یک دلخوشی است و این روزها، با واردات برنج، تیر خلاص هم زده شده است.

زمزمه کمبود برنج طی سال جاری در پی خشکسالی بی سابقه و محدودیت‌های اعلام شده در بحث کشت موجب شد تا بهانه خوبی دست سودجویان و منفت طلبان واردات برنج بیفتد و این روزها، روی شالیکاران هم چون خوشه‌ها رو به زردی نهاده است!

با وجود آمارهای مذکور و تولیدات برنج در کشور سالانه چند هزار تن برنج برای تأمین کامل نیازهای کشور وارد می‌شود که این میزان تقریباً حدود 400 هزار تن بوده است که البته می‌توان با افزایش توجه به تولید و نظارت بر آن این مقدار را نیز تأمین کرده و پرونده واردات برنج را به طور کلی بست.

 اما متأسفانه آنچه اکنون در عمل مشاهده می‌شود واردات بی‌رویه برنج با لابی برخی سودجویان و رانت خواران است که ضربه سنگینی به کشاورزان به‌ویژه شالیکاران شمال کشور که از دیرباز به شالی‌کاری اشتغال داشته و دارند وارد کرده است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.