روزشمار ضربالاجل ۱۵ روزه رئیس جمهوری برای رفع ابرمعضل زباله در آمل
به گزارش تیتر شمال؛ سالهاست در بحث زباله مازندران جلسات مهم و اضطراری، برنامههای متنوع اعم از ساماندهی زباله، ساخت کارخانه کمپوست، زبالهسوز، کارگروههای متعدد پسماند و حتی اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا به مقصد از سوی مسؤولان استانی و شهرستانی به اجرا درآمد.
دو طرح مهم ساخت کارخانه زبالهسوز در دو شهرستان ساری و نوشهر دستور قرار گرفت و با بودجههای کلان و هزینههای زیاد به وضعیت نامساعد به گونههای نیمهکاره و بلاتکلیف درآمد.
زباله این طلای کثیف که در کشورهای پیشرفته به عنوان یک فرصت ایجاد سرمایهگذاری و درآمدزایی توسعه اقتصادی نگاه میشود در استانی چون مازندران به عنوان بزرگترین چالش و معضل محیط زیستی شده و جای جای مناطق دیدنی و بکر آن یعنی کوه، دشت، جنگل، دریا و جادههای بین راهی محل دپوی آن شده است به طوریکه این طلای کثیف بلای جان مازندرانیها قرار گرفته و این استان را در جایگاه بالای بیماری سرطان قرار دهد.
اقدامات متعددی تاکنون صورت گرفته ظاهرا جوابگوی رفع این معضل نشده و پروژههای دستور کار به هر دلیلی مبنی بر عدم نظارت یا مدیریت ناکارآمد راکد بر زمین ماند و هر بار در همایش و برنامهای مدیرکل و مسؤول استانی خطرناک ناشی از حجم بزرگ زباله در نقاط مختلف را گوشزد کرد در حالیکه این نکات و گوشزدها به خود آنها بیشتر برمیگردد حتی در ایجاد ترویج فرهنگسازی زباله تا مسافران و گردشگران در زمان استفاده از طبیعت زیبای مازندران از ریختن زباله خودداری کنند.
با این تفصیل و با تهدید انبوه زباله در جای جای استان مازندران، عمارت آمل معروفترین آنها شده که قدمت آن از ۳۰ سال بیشتر گذشته و حجم انبوه و این کوه زباله تهدید بزرگی برای شهروندان آملی شده است و جالبتر اینکه در چندین متری همین کوه غیرطبیعی در اجرای یک پروژه قرار گرفته که از ایجاد یک تهدید بزرگ هم فراتر میرود و حتی ممکن است از ادامه روند این طرح یعنی سد هراز که بیش از ۱۵ سال از آغاز اجرای آن میگذرد و هزینههای بسیار مالی و انسانی که صرف آن شده به هدر برود.
در همایش پدافند غیرعامل که با مدیریت ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شهرداری آمل در سالن اجتماعات شهرداری این شهر برگزار شد، مهمترین موضوع و دغدغه مدیران استانی و شهرستانی به همین کوه زباله عمارت قرار گرفت و حتی صدای مدیرکل سازمان هواشناسی مازندران را نیز درآورد.
زباله در جنگلها، دریا، کوه ضربه مهلکی به محیط زیست مازندران
محمدرضا رضوی مدیرکل هواشناسی مازندران در این همایش با اشاره به آخرین وضعیت زباله استان مازندران اظهار کرد: سالهاست بخشهای عمدهای از مناطق جنگلی،کوهستانی و دریایی این استان را دپوی زباله در برگرفته که ضربه مهلکی به محیط زیست مازندران وارد کرده است.
وی با بیان اینکه شیرابه زباله خطرناکترین عنصری است که دو سم جیوه و کادمیوم دارد، افزود: در منطقه عمارت آمل نیز با حدود هزار و ۲۰۰ هکتار زمینی، استخرهای زباله را در زمان بارش ایجاد میکند که این سموم را به وجود میآورد.
رضوی با اشاره به اینکه پدافند غیرعامل وظایف آن پیشگیری از حوادث محیط زیستی است، تصریح کرد: در صورت تخلیه و یا جابجایی زبالهها پیامد آن ۴۰ برابر خطرناکتر از دپوی آن خواهد بود.
مدیرکل هواشناسی مازندران خاطرنشان کرد: در حال حاضر زباله هم در عمارت آمل ریخته نشود ۱۰ سال دیگر این حوادث است چرا که ابتدا تبخیر زباله باید انجام شود، بعد خاک ریخته و در پایان تخلیه کامل و انتقال آن به خارج از استان انجام شود.
تهدید سونامی سرطان در آمل با وجود زباله
احمد محمدی رئیس شورای شهر آمل نیز در این همایش پدافند غیرعامل با اشاره به پدافند غیرعامل بر آسیبهای اجتماعی و وظایف شرعی مدیریت شهری عنوان کرد و گفت: در این زمینه مدیریت شهری به تنهایی نمیتواند ورود پیدا کند و همه دستگاههای اجرایی تعامل داشته باشند.
وی با بیان اینکه تاکنون مطالعات پدافند در قالب یک کتاب با ۶ فصل تدوین شده که دو فصل انجام و چهار فصل دیگر آن دستور کار است، افزود: زباله و آسیبهای شیرابهای آن در مسیر رودخانه هراز و سد هراز از اهمیت بسیاری برخوردار است که با وجود این معضل مازندران با سونامی سرطان مواجه است.
محمدی گفت: یکی از معضلات آن به زباله برمیگردد که تاکنون پنج استاندار وقت در امر زباله مازندران آمدند و رفتند و فقط دو اتفاق زبالهسوز نوشهر و ساری افتاد که تاثیر آنچنانی بر ساماندهی زباله این استان نداشته است و آن برنامههای عمدهای که مدنظر بود بر امر تولید برق و زبالهسوزی روی نداده است.
رئیس شورای شهر آمل با تاکید بر اینکه برای حل این بحرانها با تدوین ۶ فصل مطالعات محیط زیستی، بخشی به شهرداری جهت تامین بودجه و بخش دیگر به نظام مهندسی و دستگاههای اجرای ذیربط مرتبط میشود، اظهار کرد: همچنین در زمینه مقاومسازی ساختوسازها با مشکل فرسایش خاک و هنگام گودبرداری با حادثه مواجه میشویم که این به نوعی یک بحران سلامت جسمانی و امنیت روانی شهروندان را در بر خواهد داشت پس نیاز به رعایت قوانین کار و مقاومسازی ساختوسازها از سوی کارفرمایان است.
وجود ۱۹ چالش محیط زیستی در مازندران
حمید بخشی مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری مازندران در این همایش بحران را شامل حوادث و رویدادهای طبیعی عنوان و اظهار کرد: یکی از حوزههای مهم این سازمان تسهیل مدیریت بحران است و در زمینه عوامل مدیریت بحران نقشی ندارد.
وی با بیان اینکه در حوزه فعالیت سازمان پدافند غیرعامل نوبنیاد محسوب میشود و امسال قانون آن مصوب شده که طی ۶ ماه آینده ابلاغیه آن به اجرا درمیآید، افزود: پدافند به لحاظ ساختاری در چهار سطح به فعالیت میپردازد که در سطح سوم با ۱۱ کارگروه تخصصی در حوزههای مختلف به فعالیت میپردازد.
بخشی با تاکید بر اینکه آمل با برخورداری از موقعیت جغرافیایی نیاز به توجه و ورود جدی در سطح محیط زیستی دارد، اظهار داشت: تاکنون در اجرای سند طرح جامع حدود یکهزار عنوان داراییهای ممیزی شدند که ۵۳۲ عنوان دارایی کنترل شده است.
مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری مازندران ادامه داد: هماکنون با وجود این مقدار از داراییها ۱۹ چالش در این استان مواجه هستیم که در حوزه بحرانی آمل با زمین زباله و شیرابه ها به سد هراز دچار چالش مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه نیاز به ورود جدی از سوی مدیریت کشوری است، تصریح کرد: مازندران با وجود در دل آوردههای آبی فقط ۱۲ درصد از این آبهای سطحی مدیریت آبی میشود و اکثریت با هدر رفت آبهای سطحی مواجه هستیم؛ باید توجه داشت که این استان امسال به زیر ۲۵ درصدی ذخیرهسازی آب رسیده بودیم که با برآورد خالص آبی ۱۰ درصد بود.
بخشی احداث سد را راهی برای جلوگیری ۳۵ درصدی هدردهی آبهای سطحی مازندران مطرح کرد و گفت: هماکنون طرحهای جامع پدافند غیرعامل در شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر در دو شهر بابل و ساری در حال اجراست که به زودی آمل در اجرای این طرح قرار میگیرد و شناسایی حوزههای مختلف بحران پرداخته میشود.
این مسؤول عنوان کرد: امنسازی مراکز داده، حفاظت فیزیکی، خریداری دستگاههای مولد برق در زمان تنش نیرو، صیانت اسناد و مدارک مهم، حمایتهای شیمیایی، نظام آمادگی و رزمایشهای مدیریت غیرعامل از اقدامات مهم سازمان است.
به گزارش فارس، پس از گذشت این سالها و وجود چنین چالش و ابرمعضلی چند روز گذشته ابراهیم رئیسی رئیس جمهور دولت سیزدهم در جلسه ستاد رفع موانع تولید اختصاصی به موضوع زباله استان مازندران اشاره کرد و دو شهرستان آمل و ساری را بر زبان آورد و تاکید بر رسیدگی وضعیت این معضل از سوی استاندار داشت و به وزارت نیرو دستور پیگیری بر ساماندهی زباله آمل داد و گفت؛ ضربالاجل طی ۱۵ روز مشکل زباله این شهرستان رفع و مکان جایگزین آن تعیین شود.
باید دید که طی مدت زمان تعیین شده چه اتفاقی خواهد افتاد و آیا این تهدید محیط زیستی در شهرستان آمل رفع خواهد شد؟
گزارش از: کبریا مقدس
منبع: خبرگزاری فارس
پایان پیام/
برچسب ها :رئیس جمهوری ، رفع ابرمعضل ، روزشمار ، زباله آمل ، ضربالاجل 15 روزه
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰