کد خبر : 24292
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۷:۲۷
130 views

حال مردم، جنگل و دریا خوب نیست!

وضعیت بحرانی پسماند در ۳ شهر مازندران/غصه زباله تمامی ندارد!

وضعیت بحرانی پسماند در ۳ شهر مازندران/غصه زباله تمامی ندارد!
وضعیت پسماند در شهرهای نور و محمودآباد در حال حاضر بحرانی و آمل در وضعیت فوق بحرانی و اضطرار قرار دارد چرا که از مرحله بحران گذشته و وارد مرحله خطر و فاجعه شده است.

به گزارش پایگاه خبری تیتر شمال، مازندران، به دلیل شرایط جغرافیایی، اقلیمی، نزدیکی به دریا و جنگل‌ها، نزدیکی به پایتخت شرایط را برای حضور مسافران و توریست‌ها در استان مازندران افزایش داده است.

مشکل پسماند در بسیاری از شهرهای مازندران به بحران تبدیل شده و برخی از شهرهای مرکزی استان به ناچار زباله‌های شهر خود را با هزینه‌های سنگین به استان‌های همجوار منتقل می‌کنند.

در حالت عادی استان مازندران حدود ۳ هزار و ۵۰۰ الی ۴ هزار تن در روز تولید زباله دارد که در فصول توریستی و تعطیلات این مقدار حتی به ۷ هزار تن هم می‌رسد و در حال حاضر بحران زباله‌ها در استان‌های شمال کشور و مخصوصاً مازندران که حدود ۲۷ نقطه را برای دفن پسماند در نظر گرفته‌اند، از مرحله بحران گذشته و وارد مرحله خطر و فاجعه شده است و این امر به شدت به اکوسیستم زیبا و غنی جنگلی، دریا، رودخانه و منابع آب‌های زیر زمینی و جاری آسیب زده و آلودگی فراوان هم برای جانوران، پرندگان، آبزیان و سلامت بومیان استان ایجاد کرده است.

طبق اعلام اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران، روزانه مقدار ۳ هزار تن زباله و یک هزار و ۲۰۰ متر مکعب شیرابه تولید می‌شود و بسیار فاجعه بار است و بنا به گفته معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، متوسط سرانه تولید زباله در کشور ۶۰۰ گرم است در حالی که این آمار در مازندران به یک کیلو گرم می‌رسد.

به گفته کارشناسان از این زباله‌ها گازهای مختلف تخریب‌کننده محیط زیست متصاعد و شیرابه سمی تولید می‌شود که این مساله از عوامل خسارت باری است که می‌تواند آسیب‌های فراوانی را در پی داشته باشد.

چالش پسماند مازندران به مرحله‌ای از بحران رسیده که شینا انصاری رئیس سازمان محیط زیست در پایان هفته گذشته با سفری دو روزه به استان از نزدیک مشکلات پسماند مازندران را بررسی و اعلام کرد که پذیرفته نیست که در قلب جنگل‌های مازندران این وضعیت دپوی پسماندها را داشته باشیم.

وی تاکید کرد که با توجه به وضعیت نامناسب پسماند انباشت شده در طبیعت مازندران پیگیر هستیم که در نخستین جلسه کارگروه ملی پسماند در دولت چهاردهم، پرونده پسماند مازندران را به صورت ویژه در دستور کار قرار ‌دهیم.

بعد از سفر پایان هفته گذشته رئیس سازمان محیط زیست به مازندران؛ در اول هفته جاری جلسه کارگروه پسماند مازندران در سالن شهید رجایی استانداری با حضور استاندار، معاون عمرانی، مدیرکل محیط زیست، مدیران آب منطقه‌ای، آب و فاضلاب و دستگاه‌های اجرایی و نیز شهرداران و معاونان سه شهر آمل، نور و محمودآباد برگزار شد.

*عدم مدیریت پسماند در مازندران

استاندار مازندران بزرگ‌ترین معضل مازندران را پسماند مطرح کرد و گفت: مهم‌ترین دلیل ایجاد معضل پسماند، عدم مدیریت پسماند در مازندران بوده و بیش از ۴۵ سال دپوی زباله و دفن غیراصولی در همه جای استان باوضعیت نامناسبی صورت می‌گیرد.

یوسف نوری تصریح کرد: برنامه جامع مدیریت پسماند استخراج شده است و از استان و مرکز در وزرات کشور و سازمان محیط زیست باید ساماندهی شود.

نوری در ادامه با اشاره به اینکه سایت زباله عمارت آمل علاوه بر فعالیت غیر اصولی و بهداشتی، مانع بزرگ توسعه در آمل در مسیر ساخت سد هراز و بهره‌برداری از آن سد به شمار می‌رود تاکید کرد: در مجموعه زباله عمارت آمل هیچ عملیاتی جز دفن زباله و دپو انجام نمی‌شود و باید بر اساس استانداردهای زیست محیطی و اصولی این مجموعه جمع‌آوری و بهسازی شود.

نوری بیان کرد: ما مجبوریم مجموعه سایت عمارت را تعطیل کنیم و آب منطقه‌ای هم ملزم است این مکان را زیر نظر محیط زیست ایزوله کند.

وی با اعلام اینکه مرکز دپوی زباله در محمودآباد نیز باید تعطیل شود چون شیرابه راهی دریا می‌شود، ادامه داد: در شهرستان نور سایت بسیار سنتی است و باید تکمیل شود.

*سایت زباله آمل باید تعطیل شود

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران نیز با اشاره به اینکه موضوع پسماند اولویت استان است و تصمیمات قاطعی در مسیر اجرا باید اخذ شود، گفت: کار از حرف گذشته و نباید منتظر تهران بود و تصمیماتی که گرفته می‌شود باید به سمت اجرا پیش رویم.

عبدالرضا دادبود بیان کرد: دولت همه منابع مدیریت پسماند را تامین نمی‌کند و تنها کمک می‌کند و لذا باید اولویت شهرداری‌ها صرفا مدیریت پسماند است. حتی اگر لازم باشد کل بودجه عمرانی هم صرف شود باید پسماند در شهرهای حاد مدیریت شود.

وی خاطرنشان کرد: شهردار نور باید سایت کنونی دفن زباله را تکمیل کند و نباید بیشتر از این بگذارند تولید شیرابه شود و مهلت نیز تعیین شود. حداقل کار مدیریت شیرابه است.

دادبود ادامه داد: در آمل نیز نمی‌توانیم منتظر بمانیم و باید سایت فعلی متوقف شود چراکه پروژه بزرگ سد هراز را نیز تحت تاثیر جدی قرار داده است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران گفت: سایت آمل باید تعطیل شود تا آب منطقه‌ای امور خود را پیگیری کنند و موازی آن نیز باید موضوع پسماند آمل را پیگیری کنیم.

این مسئول با اعلام اینکه خطر ریزش سایت آمل یک تهدید جدی است و در کنار آن سد هراز بزرگ‌ترین منبع آبی استان است که تنش آبی را به حداقل خواهند رساند، بیان کرد: اعتبار امسال تحت‌الشعاع مدیریت سایت آمل است و باید تصمیم عاجل گرفته شود.

دادبود تصریح کرد: نظر قطعی ما این است که نور و محمودآباد باید در یک سایت ادغام و کار مشترک انجام دهند.

*تصمیمات عاجل گرفته شود

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران نیز با اشاره به اینکه وضعیت پسماند آمل شرایط فوق بحرانی است و با بارندگی‌های سنگین احتمال رانش و فاجعه بزرگ وجود دارد، گفت: آمل اهتمام ویژه نداشته و مدیریت کلیه پسماندها برابر قانون با شهردار است.

عطاالله کاویان با اعلام اینکه در دوره استاندار قبلی تصمیم گرفته شد که سایت عمارت آمل باید پلمب شود اما به صورت موقت به تاخیر افتاد، تصریح کرد: بحث ادامه پروژه ساخت سد هراز نیز موضوع مهمی است و کلی زباله دپو شده است که مطالعات انجام شده در دو سال قبل را نیازمند بازنگری کرده است.

وی بیان کرد: سال‌های سال است آلودگی در آمل وجود دارد و همین امروز هم متوقف شود سالیان سال تبعات خواهیم داشت لذا نظر ما توقف کامل این سایت است.

کاویان ادامه داد: در خصوص شهرهای نور و محمودآباد باید تصمیمات عاجل گرفته شود و شکایات مردمی، حقوقی و قضایی وجود دارد و لازم است این دو شهر یکی شوند و سایت را ارتقا داد تا بتوان بخشی از مشکل این دو سه‌ شهر را کاهش داد.

رئیس اداره مدیریت زیست محیطی آب، خاک و پسماند اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران نیز با اشاره به اینکه کارخانه کمپوست نور دارای ایراداتی بود که در سال ۹۸ بحث کارخانه جدیدی مطرح شد که با ظرفیت ۲۵۰ تن در روز احداث شود، گفت: تمام شیرابه‌های مرکز بدرستی مدیریت نمی‌شود.

فرید فخاری با اعلام اینکه حوضچه‌های این مکان نیز سیستم شیرابه مطلوبی ندارد، ادامه داد: شکایات متعددی انجام دادیم و انتظارمان بازسازی کارخانه کمپوست و تصفیه کامل شیرابه است.

وی افزود: در محمودآباد دارای دپوی موقتی در کنار دریا هست که دپوی سنگین زباله را داریم و شیرابه راهی رودخانه و سپس دریا می‌شود و شکایات مردمی متعددی از این مرکز دپو و مجاورین آن وجود دارد.

*۱۰ هزار تن زباله در محمودآباد دپو شده

شهردار محمودآباد نیز با اشاره به اینکه ما یک‌سال است که دچار مشکلات عدیده هستیم و روزانه ۶۰ تن پسماند را به کهریزک و رباط کریم ارسال می‌کنیم، اظهار کرد: در  سه سال گذشته ۲۰ هزار تن زباله را انتقال دادیم.

مهدی اختیاری خاطرنشان کرد: سایت زباله ما پر شده است و بیش از ۱۰ هزار تن زباله در محمودآباد دپو شده و شکایات متعدد مردمی داریم و تقاضای ما معرفی مکانی برای دپوی زباله است.

*افزایش حجم شیرابه زباله‌ در نیمه دوم سال

شهردار نور نیز گفت: در سال ۷۸ زمینی را به مساحت هشت هکتار از منابع طبیعی تحویل گرفتیم و تا قبل ۱۴۰۰ به صورت سنتی دپو می‌شد و قرار بود سایت تعریف شده ۲۵۰ تن ظرفیت داشته باشد که زیرساخت فراهم نشده و هم اکنون با شکایات متعددی روبرو هستیم.

ابوالحسن سالاری‌فر  تصریح کرد: حجم زباله‌های ما در نیمه نخست امسال دو برابر می‌شود و در کنار سایت کنونی رودخانه‌ای جاری است که شیرابه‌ها وارد آن می‌شود.

وی با اشاره به اینکه حجم شیرابه در نیمه دوم سال با توجه به باران افزایش می‌یابد، افزود: امکانات کنونی به شدت پایین و ناکافی است و کود حاصله قابل فروش نیست.

*شرایط پسماند در آمل حاد است

معاون خدمات شهری آمل نیز گفت: جلسات بسیار متعددی در آمل گذاشته شد که عملی نشد در ادامه مقرر شد زباله به آق قلا ارسال شود که آن هم نشد.

علیرضا شیرسوار بیان کرد: شرایط پسماند در آمل حاد است و بارها مکاتبات کردیم، سایت‌های مختلف و گزینه‌های متعددی انتخاب شد که هیچ یک عملی و مورد تایید قرار نگرفت.

وی گفت: پیگیری‌های متعددی انجام شد اما همچنان در وضعیت حادی به‌سر می‌بریم که نیازمند تصمیمات عملی هستیم.

گفتنی است  در حال حاضر به خاطر نبود کارخانه‌های مدرن زباله‌سوز و زیرساخت‌های نوین مربوط، زباله‌های تولیدی مناطق روستایی و شهری بدون تفکیک و جداسازی در محیط زیست مازندران به‌ویژه در مناطق جنگلی و حوضه‌های آبریز استان دفع می‌شود.

انتهای خبر/

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.