مهمانی امسال خوب تمام میشود؟/ اماواگرهای فعالیت دامگاهها و بازار پرندگان
هر ساله با آغاز فصل زمستان گذرانی مهمانان هر ساله تالابهای مازندران، این بازار نیز فعالیت خود را از سر میگیرد و هر ساله اما و اما اگرهای فراوانی بر سر تعطیلی و یا محدودیت فعالیت مطرح میشود؛ هر چند ورود سازمان محیط زیست به مسئله شکار غیرقانونی و جمع آوری دامهای هوایی و غیرمجاز
هر ساله با آغاز فصل زمستان گذرانی مهمانان هر ساله تالابهای مازندران، این بازار نیز فعالیت خود را از سر میگیرد و هر ساله اما و اما اگرهای فراوانی بر سر تعطیلی و یا محدودیت فعالیت مطرح میشود؛ هر چند ورود سازمان محیط زیست به مسئله شکار غیرقانونی و جمع آوری دامهای هوایی و غیرمجاز نیز از جمله اقداماتی است که برای حفظ سلامت و جان همانان زمستانی انجام میگیرد، اما با همه اینها تعداد زیادی از مهمانان زمستانی مازندران، بهار را نمیبینند!
به گزارش تیتر شمال؛ مجتبی قربانی- هر ساله با فرا رسیدن فصل پاییز موسم مهاجرت پرندگان به تالابهای چندگانه استان مازندران آغاز میشود و رفته رفته با سرد شدن هوا، تالابهای مازندران میزبان دستههای بیشتری از پرندگان مهاجر خواهد بود.
طی سالیان متمادی و به دلیل شرایط مطلوب آب و هوایی و منابع غذایی و همچنین استقرار استان مازندران در مسیر حرکت این پرندگان، تالابهای مازندران به عنوان گزینه دائمی این پرندگان انتخاب میشود و هر ساله تالابهای استان میزبان مهمانان بی زبانی است که به خودی خود حائز اهمیت فراوانی در سطح بین المللی است.
هر ساله کل نوار ساحلی شمال کشور به عنوان محدوده زیست پرندگان مهاجر میزبان دستهجات متعدد از انواع گونههای پرندگان است؛ در کنار این ظرفیت و در دل آن، تالابهای زاغمرز و میانکاله، مجموعه تالابهای فریدونکنار و تمامی آب بندانهای استان از دیگر زیستگاههای ویژه این پرندگان در استان به شمار میآیند.
اما آنچه در این مقوله موجب نگرانی شده است شکار بی رویه و غیرمجاز این مهمانان پاییزی از سوی شکارچیان و دامگاهداران و فعالیت بازار پرندگان در فریدونکنار است؛ این سوه دو رو دارد که یک طرفش معیشت اهالی و بومیان است و روی دیگرش حفظ جان مهمانان هر ساله…
طی سالهای اخیر روشهای جدید صید گروهی پرندگان مهاجر (کرس، گذر و دام هوایی) جایگزین روش صید سنتی (دوما) در دامگاهها، آببندانها و زمینهای کشاورزی شمال کشور به خصوص شهرستان فریدونکنار، ازباران و سرخرود شده و کشتار گسترده پرندگان مهاجر را به همراه داشته است.
از سویی دیگر فعالیت بازار فریدونکنار به عنوان تنها بازار رسمی فروش پرندگان در مازندران و حتی استانهای شمالی موجب شده است تا این بازار محل فروش عمده این پرندگان و گذرگاه عمده پرندگان شکارشده در استان و استانهای همجوار لقب گیرد.
هر ساله با آغاز فصل زمستان گذرانی مهمانان هر ساله تالابهای مازندران، این بازار نیز فعالیت خود را از سر میگیرد و هر ساله اما و اما اگرهای فراوانی بر سر تعطیلی و یا محدودیت فعالیت مطرح میشود؛ هر چند ورود سازمان محیط زیست به مسئله شکار غیرقانونی و جمع آوری دامهای هوایی و غیرمجاز نیز از جمله اقداماتی است که برای حفظ سلامت و جان همانان زمستانی انجام میگیرد، اما با همه اینها تعداد زیادی از مهمانان زمستانی مازندران، بهار را نمیبینند!
کوروس ربیعی در گفتوگو با خبرنگاربلاغ در این باره اظهار کرد: ما امسال در خصوص فعالیت بازار پرندگان فریدونکنار، پیگیریهای چند بارهای را داشتیم که این پیگیریها در راستای ادامه ساماندهی بازار و در چارچوب قرار دادن فعالیت دامگاهدارانی که در مجموعه تالاب بینالمللی فریدونکنار قرار دارند، انجام میگیرد.
وی افزود: در این مجموعه نزدیک به 5 دامگاه وجود دارد که این دامگاهها متعلق به اهالی و دارای سابقهای طولانی است، اما بحث اصلی در این ماجرا جلوگیری از روشهای غیرمجاز شکار از سوی دامگاهداران است.
مسئول حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران، خاطرنشان کرد: بحث جلوگیری از دو روش شکار غیرمجاز کرس و گذر در درون دامگاه و بحث دامهای هوایی در بیرون دامگاه، محل اصلی بحث ما است که در تمامی جلسات و کمیتهها، این روشها با نظر همه اعضا، ممنوع شناخته شده است.
این مسئول ادامه داد: در بحث شکار به شیوه گرس تا سال قبل سیاست اینگونه بود که به صورت ملایم و تدریجی با آن برخورد شود و حتی اعلام شه بود که یک کرس باشد؛ اما امسال عملا تصمیم بر این شد که روش کرس به طور کل حذف شود.
ربیعی بیان کرد: در حال حاضر، روش شکار کرس چه در دامگاههای فریدونکنار و چه در سرخورد و ازباران متاسفانه وجود دارد و حتی عمده آن، دو کرس هستند و این نگرانی برای امسال وجود دارد که به هر منظور این امر به نحوی یک نوع قانون گریزی و قانون شکنی است.
وی عنوان کرد: در شرایطی که پروانه شکار و صید برای دارندگان سلاح مجاز صادر نمیشود و شکار ممنوع است، برخی افراد سودجو و فاقد مجوز، اقدام به آماده سازی برای فعالیت شروع شکار کرس در این مناطق کردهاند.
مسئول حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران، در خصوص فعالیت بازار پرندگان طی سال جاری تاکید کرد: بازار از چند روز گذشته با فعالیت چند تخت محدود عملا کار خود را شروع کرده است و در واقع فعالیت خود را برای ساعاتی از روز، دایر کردهاند.
این مسئول، گفت: بازار هم اکنون در شروع کار خود قرار دارد، اما در خصوص کلیت کار و اینکه آیا قرار است که بازار فعالیت داشته باشد و یا تعطیل میشود باید بگوییم که بخشی از فعالیت بازار به فروش پرندگانی اختصاص دارد که مجاز محسوب میشوند و عمدتا به روش دوما شکار میشوند.
ربیعی اعلام کرد: ما قائل به این نکته هستیم که چون عرصه و دامگاهها متعلق به اشخاص است و با مشارکت خود اهالی بومی شکل و اداره میشود، لذا روش مجاز بدون لطمه به بقای پرندگان، میتواند فعالیت داشته باشد؛ اما متاسفانه روشهای غیرمجاز نیز در کنار روش مجاز در حال انجام است که فعالیت بازار، برای آن بخش از پرندگانی که به روش غیر مجاز صید میشوند، ممنوع است.
وی تصریح کرد: ما هم اکنون با بازاری روبرو هستیم که هم پرندگان مجاز و هم پرندگان غیرمجاز وارد آن میشود و مصوب است که ورود پرندگان از بیرون شهر فریدونکنار به بازار پرندگان، قاچاق محسوب میشود و بازار قطعا توسط بازرسان محیط زیست و سایر دستگاهها رصد خواهد شد و چنانچه موردی مشاهده شود، کشف و ضبط و با عاملان به طور جدی برخورد صورت خواهد گرفت.
مسئول حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران، مطرح کرد: ما معتقدیم بازار پرندگان نیاز به ساماندهی دارد و معتقدیم دامگاه داری که پروانه فعالیت ندارد، پرنده شکار شده توسط وی نیز مجاز تلقی نمیشود و لذا هر فرد باید جهت شکار، حمل و جابجایی و عرضه حتما باید دارای پرونده باشد که پرونده هم تنها برای روشهای مجاز و در شرایط مجاز صادر خواهد شد.
ربیعی اضافه کرد: بازار پرندگان هم در زمان فعالیت، هم در روزهای فعالیت و هم در خصوص گونههایی که عرضه میشوند، نیاز مبرم به ساماندهی دارد که جزییات آن در گذشته به کسبه و فعالان بازار اعلام شده است.
وی اذعان کرد: در حال حاضر، برخی از جمعیت خیلی از گونههای پرندگان نه همه آن نظیر مرغابی، خوتکا، فلامینگو، کاکایی، سرسبز و باکلانها وارد استان مازندران شدهاند و عمده این پرندگان در آبانماه و به ویژه آذرماه وارد مازندران میشوند و برخی از گونهها نظیر قوها و غازها در ادامه وارد استان خواهند شد.
امید میرود با اطلاع رسانی و فرهنگ سازی انجام گرفته طی سالیان اخیر و مشارکت کسبه و اهالی بومی در شهر فریدونکنار، تا امسال تالابها و اراضی شالیزاری مازندران به قتلگاه و سیاه چاله پرندگان مهاجر تبدیل نشود و شکار، پایان سفر این گونههای نادر و مهمانان قدیمی به استان مازندران نباشد.
انتهای پیام/
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰