کد خبر : 36419
تاریخ انتشار :شنبه ۷ شهریور ۱۴۰۵
-

تلفات مبهم ادامه دارد؛

۲۷ لاشه دیگر روی دست خزر! + اینفو

۲۷ لاشه دیگر روی دست خزر! + اینفو
خزر این روزها بیش از آنکه قصه موج و ساحل و آبی بی‌پایان را روایت کند، خبر از مرگی خاموش می‌دهد؛ مرگی که پیکر فوک‌های خزری را یکی‌یکی به ساحل می‌رساند.

 

 

 


به گزارش پایگاه خبری تیترشمال و به نقل از بلاغ – صبح که موج‌ها آرام می‌گیرند و ساحل از هیاهوی شبانه خالی می‌شود، گاهی چیزی میان ماسه‌ها جا می‌ماند که نمی‌توان ساده از کنارش گذشت؛ پیکر بی‌جان فوکی که روزی در آب‌های خزر شنا می‌کرد و حالا بی‌صدا به ساحل بازگشته است. این‌بار دو فوک خزری در بابلسر، دوباره نگاه‌ها را به سوی حال ناخوش این پهنه آبی کشاندند.

فوک خزری تنها پستاندار دریای خزر و یکی از مهم‌ترین نشانه‌های سلامت زیست‌بوم آن است؛ گونه‌ای که نامش سال‌هاست در فهرست گونه‌های در معرض خطر انقراض قرار دارد. برای چنین موجودی، هر مرگ! تکه‌ای از آینده یک گونه است که از میان می‌رود.

حالا عدد ۲۷ روی میز محیط‌زیست مازندران قرار دارد؛ ۲۷ لاشه از ابتدای سال جاری که بخشی از آنها آن‌قدر دیر پیدا شده‌اند که راز مرگشان پیش از رسیدن کارشناسان، در فساد لاشه‌ها دفن شده است. اینجا دیگر پرسش فقط «چند فوک مرده‌اند؟» نیست؛ پرسش بزرگ‌تر این است که خزر چرا یکی یکی، فوک‌هایش را پس می‌زند؟

دریا همیشه آنچه را در خود پنهان می‌کند، به ساحل بازمی‌گرداند؛ گاهی صدف و چوب و ماهی و گاهی نشانه‌ای از زخمی کهنه بر پیکر طبیعت. این‌بار اما ساحل بابلسر میزبان پیکر بی‌جان دو موجودی بود که زندگی‌شان با سلامت خزر گره خورده است؛ دو فوک خزری که مرگشان بار دیگر نگاه‌ها را به وضعیت نگران‌کننده این گونه ارزشمند معطوف کرد.فوک خزری تنها پستاندار دریای خزر است؛ گونه‌ای که حضور یا کاهش جمعیت آن می‌تواند تصویری از وضعیت زیست‌بوم این پهنه آبی به دست دهد. مرگ هر قلاده شاید در نگاه نخست یک اتفاق طبیعی به نظر برسد، اما وقتی شمار تلفات به ده‌ها مورد می‌رسد، دیگر نمی‌توان آن را صرفاً یک حادثه پراکنده دانست؛ اینجا پای یک هشدار محیط‌زیستی در میان است.

دو لاشه در ساحل؛ یک هشدار برای خزر

در جریان گشت‌های مستمر یگان حفاظت محیط‌زیست در نوار ساحلی مازندران و با همراهی همیاران طبیعت، لاشه دو فوک خزری در سواحل شهرستان بابلسر شناسایی شد.

روح‌الله اسماعیلی، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره‌کل حفاظت محیط زیست مازندران، با تأیید این خبر اظهار کرد: با ثبت این دو مورد، تعداد تلفات فوک خزری در سواحل استان از ابتدای سال جاری به ۲۷ قلاده رسیده است.

اما این‌بار نیز در کنار خبر تلخ مرگ، یک ابهام مهم باقی ماند؛ ابهامی که می‌تواند بخش مهمی از معادله حفاظت از این گونه را بدون پاسخ بگذارد.

مرگی که علتش در سکوت لاشه‌ها پنهان ماند

اسماعیلی درباره وضعیت لاشه‌های کشف‌شده گفت: به دلیل گذشت مدت طولانی از زمان مرگ، لاشه‌ها دچار فساد پیشرفته شده بودند و امکان انجام کالبدگشایی و نمونه‌برداری برای تعیین علت دقیق مرگ وجود نداشت.

به این ترتیب، در حالی که دو حلقه دیگر به زنجیره تلفات فوک‌های خزری در مازندران اضافه شد، علت قطعی مرگ این دو جانور نیز در هاله‌ای از ابهام باقی ماند؛ مسئله‌ای که اهمیت پایش سریع‌تر سواحل و اطلاع‌رسانی به‌موقع مردم در زمان مشاهده فوک‌های تلف‌شده یا آسیب‌دیده را بیش از گذشته نشان می‌دهد.

با توجه به وضعیت لاشه‌ها، عملیات دفن بهداشتی هر دو فوک با نظارت کارشناسان محیط‌زیست و با رعایت پروتکل‌های مربوطه انجام شد تا از احتمال انتشار آلودگی ثانویه یا بیماری در منطقه جلوگیری شود.

پایش ادامه دارد؛ اما خزر همچنان زیر ذره‌بین است

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی مازندران با اشاره به تداوم پایش روزانه نوار ساحلی استان اظهار کرد: پس از رخدادهای مربوط به تلفات فوک خزری در سال گذشته، اقدامات و هماهنگی‌های فوری در سطح استانی و ملی انجام شد که توانست روند افزایشی مرگ‌ومیرها را کنترل کند.

به گفته وی، کنترل و پایش نوار ساحلی همچنان در دستور کار دائمی یگان حفاظت محیط‌زیست قرار دارد؛ رویکردی که برای گونه‌ای با جمعیت محدود و وضعیت حفاظتی حساس، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

با این حال، استمرار کشف لاشه‌های جدید نشان می‌دهد که پرونده فوک خزری هنوز بسته نشده و خزر همچنان نیازمند مراقبت جدی‌تر است؛ مراقبتی که تنها با حضور نیروهای محیط‌زیست در ساحل محقق نمی‌شود و مشارکت صیادان، جوامع محلی، گردشگران و شهروندان را نیز طلب می‌کند.

 

فوک خزری؛ قربانی خاموش یک زیست‌بوم آسیب‌پذیر

فوک خزری در زمره گونه‌های در معرض خطر انقراض قرار دارد و از همین رو، هر مورد تلفات آن اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. این جانور تنها پستاندار دریای خزر است و سرنوشت آن با سلامت زیست‌بوم این پهنه آبی ارتباطی مستقیم دارد.

وقتی یک گونه در معرض خطر قرار می‌گیرد، از دست رفتن هر قلاده، بخشی از ظرفیت بازتولید و تداوم حیات آن گونه را از بین می‌رود. به همین دلیل، تکرار موارد تلف‌شدن فوک‌ها در سواحل شمالی باید به‌عنوان زنگ خطری برای مجموعه مدیریت زیست‌محیطی خزر جدی گرفته شود.

حفاظت از فوک خزری تنها وظیفه یک دستگاه دولتی نیست. صیادان و ساکنان مناطق ساحلی نخستین افرادی هستند که ممکن است با یک فوک سرگردان، بیمار یا لاشه آن مواجه شوند و سرعت اطلاع‌رسانی آنان می‌تواند در شناسایی علت تلفات و حتی نجات یک جانور آسیب‌دیده تعیین‌کننده باشد.

اسماعیلی از مردم خواست در صورت مشاهده لاشه فوک یا مشاهده فوک خزری سرگردان و آسیب‌دیده، موضوع را در سریع‌ترین زمان از طریق سامانه ۱۵۴۰ به محیط‌زیست اطلاع دهند تا نیروهای امدادی و کارشناسی در محل حاضر شوند.

خزر بیمار است؟

مرگ ۲۷ فوک خزری در سواحل مازندران، یک هشدار جدی است؛ هر لاشه، بخشی از روایت زیست‌بومی دریایی است که سال‌هاست با فشارهای مختلف دست‌وپنجه نرم می‌کند. اگر صدای هشدار طبیعت پیش از آنکه بلندتر شود شنیده نشود، ممکن است روزی ساحل خزر دیگر پیکر فوکی را به ما بازنگرداند؛ نه به این دلیل که مرگ متوقف شده، بلکه چون جمعیت آن به نقطه‌ای رسیده که دیگر توان بازگشت ندارد.

اکنون آنچه اهمیت دارد، عبور نکردن از کنار این عددها به‌عنوان یک آمار معمولی است. مرگ ۲۷ قلاده؛ یک علامت سؤال بزرگ درباره حال خزر است.

حفاظت از فوک خزری، در نهایت حفاظت از خود خزر است؛ و خزر پیش از آنکه به ساحل برسد، در عمق آب‌هایش به تصمیم‌های امروز ما پاسخ خواهد داد.

گزارش: مجتبی قربانی

انتهای خبر/

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.